Vanaf welke leeftijd mag ik een rekening openen voor mijn kind?

Mijn dochter gaat nu naar de middelbare school. Ik zou graag hebben dat ze haar geld leert beheren, maar misschien is het een beetje vroeg? Wat is de minimumleeftijd om een zichtrekening te openen? En in welke mate kan ik zelf mee een oogje in het zeil houden?
— Laurence, 42 jaar

Daarvoor bestaat er in principe geen wettelijke bepaling. Alles hangt eigenlijk af van het feit of uw kind tot de zogenaamde ‘jaren van onderscheid’ is gekomen. Dat wil zeggen: als uw kind zich bewust is van zijn daden en de mogelijke gevolgen ervan. Algemeen wordt aangenomen dat dit rond de leeftijd van 12 jaar is. Vanaf die leeftijd kan een kind meestal een zichtrekening op zijn naam openen. In de praktijk vragen de meeste banken wel de toelating van de ouders.

Eigen bankkaart

Omdat uw kind via die rekening de kans krijgt om geld te leren beheren, krijgt het een eigen bankkaart. Ook mobiel of via pc bankieren horen dan tot de mogelijkheden. Daar horen dan wel de nodige beperkingen bij:

  • Er bestaat een plafondbedrag per dag en per maand voor het afhalen van geld. Ook op overschrijvingen tussen spaar- en zichtrekening staat een limiet.
  • U kunt een oogje in het zeil houden via de rekeninguittreksels, maar het is wel de bedoeling dat u uw kind het nodige vertrouwen schenkt.
  • Uw kind kan niet onder nul gaan, tenzij u daar zelf de toestemming voor geeft en borg voor staat.

Aparte rekeningen

Hanteer deze gouden regel: de zichtrekening moet vooral dienen voor het beheer van zakgeld en eventuele extraatjes. Als u als ouder voor uw kind wilt sparen, doet u dat beter via een spaarformule. Zo houdt u zelf zo lang mogelijk controle over bepaalde (dikwijls grotere) sommen tot uw kind genoeg maturiteit heeft om er mee om te gaan.

Bron: Blog Record Bank